Oplossingen voor de cement industrie

Om hoogwaardig cement te produceren, moet de mineralogische en chemische samenstelling van grondstoffen alsmede tussen- en eindproducten worden bepaald. Bij elke fase van de productie, moeten samples genomen worden, verwerkt en geanalyseerd worden om de kwaliteitscontrole te garanderen zonder gebreken. CARBOLITE GERO, ELTRA, RETSCH en RETSCH Technology bieden hoogwaardige oplossingen voor warmtebehandeling, elementaire analyses, monstervoorbereiding en deeltjesgroottemeting van een breed scala aan producten in de cement industrie.

Science for Solids


Warmtebehandeling

CARBOLITE GERO biedt een breed gamma aan ovens voor kwaliteitsborging van grondstoffen en procesproeven.
Een belangrijke vereiste van cement is dat het voldoet aan de normen, waaronder EN 197 en ASTM C150. Kwaliteitsborging van grondstoffen die worden gebruikt voor calcinering en ook tijdens de productie van klinkers is van essentieel belang. 

Carbolite Gero's AAF 1100 °C Verassingsoven en de CWF 1200 °C or 1300 °C 'General Purpose' ovens zijn ideaal geschikt voor 'gloeiverlies testen'. Hun gebruik zorgt ervoor dat het productieproces voldoet aan de kwaliteitsnormen en levert asmonsters voor extra analyse. Een nieuw alternatief om te overwegen is onze AAF-BAL 11/17 Verassingsoven met geïntegreerde balans.

AAF Furnaces   CWF Furnace

Bovendien, kan de brandbaarheid (vrije kalkgehalte) van de klinker met intervallen getest worden met gebruik van de hoge temperatuuroven RHF 16/8 (1600 °C). Dit is vooral belangrijk in situaties waarin variatie is in de gebruikte grondstoffen.

RHF Furnace   Application


Elementaire analyse

ELTRA ontwikkelt verbrandingsanalysatoren voor nauwkeurige en gevoelige CHNOS bepaling in vaste stoffen.
Elementaire analysatoren gebaseerd op verbrandingstechnologie zijn een nuttige aanvulling op XRF analyses voor de kwaliteitscontrole van cement en aanverwante producten, waardoor een snelle, nauwkeurige en betrouwbare bepaling van koolstof en zwavel wordt gewaarborgd. ELTRA omvat een breed gamma aan toepassingen voor C en S bepaling in organische en anorganische monsters. Het assortiment is uitstekend geschikt voor de diverse analytische toepassingen in een cementfabriek.

CS-800   CS-2000

Application

Typische thermogravimetrische toepassingen omvatten de bepaling van vocht, vluchtige stoffen en as in kool, coke, en secundaire brandstoffen, of loss on ignition (LOI) testen van cement. De TGA Thermostep analysator kan 19 samples tegelijkertijd verwerken. voor elke analysecyclus wordt de temperatuur en atmosfeer individueel geselecteerd.

TGA Thermostep


Maal- & deeltjesgrootte analyse

RETSCH biedt maal- en zeefapparatuur ontworpen voor monstervoorbereiding  en karakterisering van vaste stoffen.
In de cementproductie worden RETSCH instrumenten gebruikt voor monstervoorbereiding in diverse stadiums van het productieproces, van het nemen van de grondstoffen tot het eindproduct. Het typische monstervoorbereidingsproces omvat voorafgaande vermaling in een van onze RETSCH’s kaakbrekers tot een grootte van ongeveer 5 mm gevolgd door fijnvermaling met afmetingen van 100 microns en kleiner, hetzij in een planetaire kogelmolen of schijventrilmolen.

Jaw Crushers   Disc Mills

Ball Mill PM100   Application

Productie van vlakke pellets voor XRF analyse: De schijventrilmolen wordt vooral gebruikt voor monster homogenisatie voorafgaand aan XRF Analyse en levert de vereiste fijnheden <100 microns binnen enkele seconden. Voor het persen van het poedermonster in een vlak en stabiel pellet, biedt RETSCH een breed gamma aan pelletpersen, als tafel- en vloermodellen, met een maximale druk tussen 25 en 40 ton.

Pellet Presses

Zeefanalyse: De norm DIN EN 196-6:2010-5 bepaalt luchtstraal zeven als voorkeurswerkwijze voor het bepalen van de fijnheid van cement. RETSCH’s Luchtstraalzeefmachine AS 200 jet is bijzonder geschikt voor het zeven van poedermaterialen. In combinatie met de software EasySieve® voor eenvoudige evaluatie en resultaatsdocumenten, biedt het snelle en betrouwbare resultaten.

AS 200 jet


Deeltjeskarakterisering

RETSCH Technology is de toonaangevende fabrikant van beeldanalysatoren voor het meten van deeltjesgrootte en -vorm van bulkmaterialen. 
De CAMSIZER meetsystemen hebben een meetbereik van 0.8 µm tot 30 mm en bieden nauwkeurige, eenvoudige en flexibele deeltjesgrootte analyses. Dankzij het optische systeem met hoge resolutie en korte analysetijd, is de CAMSIZER een tijdbesparend en economisch alternatief voor de arbeidsintensieve en foutgevoelige zeefanalyse. Bovendien, is beeldanalyse de enige meettechniek die waardevolle informatie van de deeltjesvorm geeft.

Er zijn twee CAMSIZER instrumenten beschikbaar:

CAMSIZER X2
 • Meetbereik 0.8µm – 8 µm
 • Analyse van poeders en granulaten in vrije val of met perslucht dispersie
 • Typische monstermaterialen: Cement, gips, Mortel, verpletterde steen enz. 
CAMSIZER P4
 • Breed meetbereik 20 µm – 30 mm
 • Analyse van vrijstromend bulkmateriaal in vrije val
 • Typische monstermaterialen: zand, grind, aggregaten, enz.
CAMSIZER X2   CAMSIZER P4

Application

Direct Contact

  1. Contactgegevens

  1. Aanvraag

  1. *Verplicht invullen
Materialographie
Furnaces & Ovens
Elementaire analyse
Malen & Zeven
Deeltjesanalyse
De SCIENTIFIC Divisie van de VERDER Groep zet de standaard in high-tech wetenschappelijke apparatuur voor kwaliteitscontrole, onderzoek en ontwikkeling van vaste stoffen.

Toepassingsgebieden omvatten monstervoorbereiding en analysetechnieken van vaste stoffen.